Je wilt het allerbeste voor je huisdier. Dan sta je als eigenaar al snel voor de keuze welke voeding je het beste kunt geven. Kies je voor droge brokken of ben je een voorstander van (zelf gemaakt) rauw voer? De meningen zijn verdeeld. In deze blog vertellen we wat meer over de voor- en nadelen van beide soorten voer. Zodat je een afgewogen keuze kunt maken.
Om te beginnen een kleine samenvatting van de belangrijkste verschillen tussen droge brokken voor honden en katten of rauw voer.
Droogvoer
- Kant en klaar voer, direct geschikt voor consumptie
- Hygiënisch en compleet samengesteld voer voor huisdieren - voldoet aan de voedingsbehoeften van huisdieren in overeenstemming met de voedingsrichtlijnen van FEDIAF
- Laag vochtgehalte (ongeveer 8%)
- Huisdieren mogen meer drinken als het voer droog is
- Stabiel voor langere tijd. Zolang het op een koele, droge plaats wordt bewaard
- Gemakkelijk formaat en verpakt in handzame hoeveelheden
Rauw voer
- Zelf gemaakt of commercieel samengesteld
- Hygiëne en compleetheid zijn bij de samenstelling van het voer zeer belangrijk en vormen mogelijk een risico
- Hoger risico voor zowel huisdier als eigenaar op blootstelling aan door voedsel overgedragen ziekteverwekkers en bacteriën
- Hoog vochtgehalte (65% +)
- Huisdieren mogen minder drinken omdat het voer nat is
- Na ontdooien korte tijd houdbaarheid
- Handig in sommige formaten (bevroren, rauw)
Rauw voer
Je kunt in de winkel zowel droogvoer als compleet rauw voer kopen. Maar veel eigenaren kiezen voor zelfgemaakte rauwe voeding. Omdat ze denken dat het beter is voor hun huisdieren. Daarbij zijn twee aandachtspunten heel belangrijk:
- Kies altijd een complete en uitgebalanceerde samenstelling: Studies tonen aan dat 95% van de zelfgemaakte diëten een tekort had aan ten minste één essentiële voedingsstof. Terwijl 84% ontbrak aan meerdere voedingsstoffen (PFMA, 2020). Uit een nutriëntenanalyse van zelfgemaakte voeding en de impact ervan op een puppy (Dodd et al., 2019) bleek een tekort aan veel voedingsstoffen en een onjuist evenwicht van calcium en fosfor. Dit had een slecht ontwikkeld skelet als gevolg.
- Hanteer strenge hygiëneregels: Er is namelijk een hoger risico op infectie door bacteriën. In een studie werd gekeken naar 35 verschillende commerciële rauwe voedingen. Deze werden onderzocht op verontreinigingen zoals salmonella, listeria en E.coli. De studie meldde dat meer dan de helft van het geteste rauwe voedsel positief was voor ten minste één verontreiniging (Bree c.s.., 2018).
Conclusie
Een uitgebalanceerd en compleet menu met goede ingrediënten voorkomt gezondheidsproblemen bij jouw hond of kat. Weet welke uitgebalanceerde voeding jouw huisdier nodig heeft en wat bij zijn levensfase en soort past. Wees je bewust van wat er in de voeding zit en wat nog mist. Welke voorkeur je ook hebt: kies altijd voor hygiëne, de beste ingrediënten en een compleet dieet. Dat is het beste voor jouw huisdier en voor jezelf.
Referenties
Bree, FPJ, Bokken, GCAM, Mineur, R., Franssen, F., Opsteegh, M., van der Giessen, JWB, Lipman, LJA en Overgaauw, PAM (2018). Zoönotische bacteriën en parasieten die worden aangetroffen in diëten op basis van rauw vlees voor katten en honden. Veterinair dossier, 182 (2), pp. 50-50.
Dodd, S., Barry, M., Grant, C. en Verbrugghe, A. (2019). Abnormale botmineralisatie bij een puppy die een onevenwichtig zelfgemaakt dieet van rauw vlees kreeg, gediagnosticeerd en gecontroleerd met behulp van dual-energy röntgenabsorptiometrie. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition.