Superfoods voor honden

Superfoods voor honden

De huisdiervoedingsindustrie ziet een toename van eigenaren die willen dat hun huisdieren ingrediënten in hun voedsel voor huisdieren hebben die hen direct ten goede komen. 

Wat zijn superfoods voor honden?

Binnen de samenleving en de media komt het woord 'superfoods' de laatste jaren steeds vaker voor.

Hoewel superfoods (voor mensen of honden) niet precies zijn gedefinieerd, kunnen ze worden gezien als voedingsmiddelen die een superieur niveau van een of meer voedingsstoffen en/of natuurlijk voorkomende verbindingen bevatten die gunstig zijn voor de gezondheid. Bovendien kan worden aangenomen dat superfoods een gezondheidsvoordeel bieden dat hoger is dan dat van andere voedingsmiddelen en verder gaat dan het in stand houden van de dagelijkse gezondheid.

Als het gaat om superfoods voor honden, kunnen veel superfoods die populair zijn bij mensen ook veilig worden toegevoegd aan hondenvoer. En in veel gevallen blijkt uit onderzoeken dat superfoods voor honden veel van dezelfde voordelen kunnen bieden als voor mensen in veel lichaamssystemen door zowel antioxidanten als ontstekingsremmende eigenschappen.

Waarom is er een toename van superfoods in hondenvoer?

Van smoothies tot salades, superfoods lopen voorop in de recente trends op het gebied van menselijke voeding en vertonen geen tekenen van vervaging. Er is een drive voor mensen om gezonder en langer te leven, en als zodanig nemen mensen positieve stappen om hun gezondheid en welzijn te verbeteren door middel van het voedsel dat ze eten. Ze kijken veel beter naar de ingrediënten die op de verpakking staan ​​vermeld en door online onderzoek te doen, maken ze beter geïnformeerde keuzes over wat ze eten en wat ze willen consumeren. Deze trend komt ook steeds vaker voor op de markt voor huisdiervoeding, waarbij eigenaren de gezondheid en het welzijn van hun huisdieren serieuzer nemen dan ooit tevoren. Daarnaast hebben trends zoals humanisering en premiumisering ertoe geleid dat eigenaren willen dat de voedselkeuzes van hun huisdier vergelijkbaar zijn met die van henzelf.

Voordelen van superfoods voor honden

Pompoen, wortel, spinazie, boerenkool, papaya, tomaat en asperges bevatten verschillende niveaus van een of meer carotenoïde (antioxidant) verbindingen zoals α-caroteen, β-caroteen, lycopeen, β-cryptoxanthine, luteïne en zeaxanthine (Tanprasertsuk et al., 2021). Drie van deze carotenoïden (α-caroteen, β-caroteen en β-cryptoxanthine) staan ​​bekend als provitamine A-carotenoïden, wat betekent dat ze kunnen worden omgezet in vitamine A, dat een essentiële rol speelt bij een normaal gezichtsvermogen. Bovendien kunnen carotenoïden gunstig zijn voor gezonde ogen en gezichtsvermogen omdat ze licht absorberen (wat leidt tot minder lichtschade) en fungeren als antioxidanten die het netvlies en de lens kunnen beschermen tegen oxidatieve schade. Voordelen van superfood voor honden

Een onderzoek bij gezonde volwassen beagles die een dieet kregen aangevuld met een mengsel van antioxidanten, waaronder luteïne, β-caroteen, zeaxanthine en astaxanthine, toonde over een periode van zes maanden een verbeterde retinale functie in donkere en lichte omstandigheden en verminderde brekingsfoutveranderingen in vergelijking met honden een compleet en uitgebalanceerd dieet kregen zonder antioxidantensupplement (Wang et al., 2016).

Studies hebben ook aangetoond dat carotenoïden in de voeding, met name β-caroteen en luteïne, gunstige effecten hebben op zowel de humorale (bijv. verhoogde productie van antilichamen tegen vaccinatie) als celgemedieerde (bijv. verhoogde proliferatie van lymfocyten wanneer gestimuleerd) immuunresponsen bij honden (Chew et al., 2000; Kim et al., 2000)

Polyfenolen zijn een andere familie van antioxidanten die worden aangetroffen in verschillende soorten fruit, bessen, groenten en kruiden, waaronder bosbessen, granaatappel, peterselie, kurkuma, boerenkool, asperges, spinazie en broccoli (Tanprasertsuk et al., 2021) waarvan is aangetoond dat ze gunstige effecten hebben bij honden. De antioxidantstatus van sledehonden na inspanning was bijvoorbeeld significant verhoogd wanneer het dieet gedurende twee maanden dagelijks werd aangevuld met 20 g verse bosbessen (Dunlap et al., 2006). Naast antioxiderende eigenschappen bleek uit een ander onderzoek dat voedingssuppletie met bosbessenextract een ontstekingsremmend effect (verminderde expressie van ontstekingsgenen) veroorzaakte bij gezonde honden (Sgorlon et al., 2016).

De karakteristieke goudgele kleur van kurkumapoeder is te wijten aan de aanwezigheid van curcumine, dat uitgebreid is bestudeerd vanwege zijn potentiële antioxiderende en ontstekingsremmende voordelen. Twee onderzoeken naar curcumine-suppletie bij honden met tekenen van artrose hebben een afname gevonden in de expressie van genen geassocieerd met ontsteking (Colitti et al., 2012; Sgorlon et al., 2016).

Van granaatappelextract is aangetoond dat het de bloedvatcellen van honden beschermt tegen oxidatieve schade (Ripoll et al., 2012), wat sterke antioxiderende en cytoprotectieve effecten aantoont die kunnen helpen bij het behoud van gezonde bloedvaten bij honden. Een andere studie toonde aan dat de opname van een extract van granaatappelschil in het dieet van gezonde honden de antioxidantstatus verbeterde en ook de concentraties van korteketenvetzuren (SCFA) in de ontlasting verhoogde (Jose et al., 2017), wat wijst op een mogelijke darmgezondheid voordelen. De productie van SCFA verlaagt de intestinale pH, wat de groei van schadelijke microben helpt voorkomen. Bovendien wordt boterzuur beschouwd als de belangrijkste SCFA met verschillende gunstige effecten op de gastro-intestinale functie en gezondheid (Guilloteau et al., 2010).

Samengevat

Kortom, superfoods worden steeds populairdere ingrediënten in hondenvoer. Dit wordt ondersteund door onderzoek waaruit bleek dat 87% van de eigenaren van mening is dat het essentieel is om de etiketten van dierenvoeding te controleren op trefwoorden als 'gezond en superfood'. Het is ook duidelijk dat superfoods een aantal supervoedingsvoordelen hebben op basis van het tot nu toe uitgevoerde onderzoek.

Juli is Good Health Maand — Profiteer van kortingen op alle Good Health honden- en kattenvoeding.