Jouw kat of hond heeft proteïne (eiwit) nodig

Jouw kat of hond heeft proteïne (eiwit) nodig

Steeds meer huisdiereigenaren zijn zich bewust dat eiwit oftewel proteïne in het voer iets goeds doet. Maar wat precies? De ingrediëntenlijst op huisdiervoer is vaak moeilijk te begrijpen. In deze blog leggen we uit wat eiwit doet en waarom ‘biologische beschikbaarheid’ zo belangrijk is in de brokken voor jouw kat of hond.

Eiwit is een belangrijke bouwsteen

Proteïnen (eiwitten) komen voor in heel veel verschillende soorten voedingsmiddelen, zoals vlees, vis en eieren. Het is een integraal onderdeel van elk dieet. Eiwitten zijn de ‘bouwstenen’ van het lichaam en zijn noodzakelijk om nieuw weefsel te vormen, zoals vacht of spieren. Je kunt je wel voorstellen dat kittens en puppy’s grote behoefte hebben aan eiwitten. Voor de opbouw van hun lichaam en om zich gezond te kunnen ontwikkelen en groeien. Jouw kat of hond gebruikt eiwitten bijvoorbeeld ook om energie of enzymen te produceren. Omdat ze echte carnivoren zijn, hebben katten van nature een hogere eiwitbehoefte dan honden.

Een hoog eiwitpercentage is niet hetzelfde als hoge kwaliteit

Het lichaam kan eiwitten niet op dezelfde manier opslaan als vet en andere voedingsstoffen. Daarom moet jouw huisdier dagelijks voldoende eiwitten uit het voer kunnen halen. Een hoog eiwitpercentage (‘high protein’ product) betekent echter niet altijd dat het voer van betere kwaliteit is. Dit hangt onder andere af van de verteerbaarheid van de eiwitten in het recept.

Kwaliteit van eiwit

Het voer moet dus niet alleen voldoende hoeveelheid eiwit hebben. Het gaat om de kwaliteit van dat eiwit. Hoe ‘beschikbaar’ is deze om jouw kat of hond toegang te geven tot alle voedingsstoffen. Deze ‘biologische beschikbaarheid’ wordt bepaald door de manier waarop het eiwit wordt gekookt. Een zacht kookproces beschermt de voedingsstoffen. Waardoor de brokken jouw huisdier een optimale biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen geven. Het gaat daarbij uiteindelijk om hoe goed het voedsel verteerbaar is. Zodat jouw huisdier zoveel mogelijk voedingsstoffen uit het dagelijkse verteerde portie voer kan opnemen. Daarom wordt het vers bereide vlees in de brokken van Frisk en Good Health voorzichtig gekookt op 82 graden Celsius. 

Juli is Good Health Maand — Profiteer van kortingen op alle Good Health honden- en kattenvoeding.