Rauw voer voor huisdieren versus gedroogde brokjes

Belangrijke voeding

Rauw voer voor huisdieren kan worden gekocht als een compleet dieet, maar veel eigenaren kiezen ervoor om zelfgemaakte rauw te voeren, omdat ze denken dat het beter is voor hun huisdieren. Studies tonen aan dat 95% van de zelfgemaakte diëten een tekort had aan ten minste één essentiële voedingsstof. Terwijl 84% ontbrak aan meerdere voedingsstoffen (PFMA, 2020). Dodd et al. (2019) voerden een nutriëntenanalyse uit van een zelfgemaakte voeding en de impact die deze voeding had bij het voeren aan een puppy. De resultaten tonen aan dat het dieet een tekort aan veel voedingsstoffen had, evenals een onjuist evenwicht van calcium en fosfor, wat resulteerde in een slechte ontwikkeling van het skelet.

Risico

Er is niet alleen vastgesteld dat er een risico is voor de gezondheid van huisdieren door het voeren van zelfgemaakte rauwe diëten aan huisdieren als ze qua voedingswaarde niet in evenwicht zijn voor de specifieke soort en levensfase, maar er is ook vastgesteld dat er een risico is voor de menselijke gezondheid. Bij het voeren van een rauw dieet is het risico op infectie door bacteriën verhoogd, aangezien zowel het huisdier als de eigenaar direct kunnen worden blootgesteld aan door voedsel overgedragen ziekteverwekkers. In een studie werd gekeken naar 35 commercieel rauw voer voor huisdieren en werden de producten onderzocht op verontreinigingen zoals salmonella, listeria en E. coli​ De studie meldde dat meer dan de helft van het geteste rauwe voedsel positief was voor ten minste één verontreiniging (Bree c.s.., 2018). De studie concludeert door te stellen dat droog voedsel voor huisdieren een veiligere optie is voor zowel huisdieren als eigenaren. De onderstaande tabel geeft een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen droog brokjes voer voor huisdieren en rauw voer voor huisdieren.

Droog

 • Laag vochtgehalte (ongeveer 8%)
 • Voer kleine hoeveelheden
 • Compleet voer voor huisdieren - voldoet aan de voedingsbehoeften van huisdieren in overeenstemming met de voedingsrichtlijnen van FEDIAF
 • Stabiel voor langere tijd, zolang het op een koele, droge plaats wordt bewaard
 • Huisdieren mogen meer drinken als het voer droog is
 • Gemakkelijk

Rauw

 • Hoog vochtgehalte (65% +)
 • Kan commercieel worden gemaakt of zelfgemaakt
 • Hygiëne en netheid zijn belangrijk - een risico voor de gezondheid van mens en dier
 • Na ontdooien korte houdbaarheid
 • Huisdieren mogen minder drinken omdat het voer nat is
 • Handig in sommige formaten (bevroren, compleet, rauw)

Er zijn veel verschillende soorten voer voor huisdieren op de markt, waardoor het soms moeilijk kan zijn om te beslissen wat het beste aan huisdieren kan worden gevoerd. De belangrijkste boodschap is dat de kwaliteit van diervoeder moet worden gemeten aan de hand van de inhoud van het voer in plaats van het formaat waarin het wordt gevoerd.

Referenties

Bree, FPJ, Bokken, GCAM, Mineur, R., Franssen, F., Opsteegh, M., van der Giessen, JWB, Lipman, LJA en Overgaauw, PAM (2018). Zoönotische bacteriën en parasieten die worden aangetroffen in diëten op basis van rauw vlees voor katten en honden. Veterinair dossier, 182 (2), pp. 50-50.

Dodd, S., Barry, M., Grant, C. en Verbrugghe, A. (2019). Abnormale botmineralisatie bij een puppy die een onevenwichtig zelfgemaakt dieet van rauw vlees kreeg, gediagnosticeerd en gecontroleerd met behulp van dual-energy röntgenabsorptiometrie. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition.