Het belang van proteïne in diervoeding

Eiwit komt voor in een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen, zoals vlees en eieren, en is een integraal onderdeel van elk dieet. Eiwitten zijn vooral belangrijk voor katten omdat ze obligate carnivoren zijn en daarom van nature een hogere eiwitbehoefte hebben dan honden.

Eiwit wordt vaak omschreven als de 'bouwstenen' van het lichaam. Het lichaam kan ze in verschillende combinaties gebruiken om structuren van verschillende vormen en complexiteit te bouwen. Eiwitten zijn bijvoorbeeld nodig om nieuw weefsel te vormen - zoals vacht en spieren, dat kan worden gebruikt bij de productie van energie en functioneel kan worden gebruikt bij de productie van enzymen in het lichaam.

Met name puppy's en kittens hebben een grote behoefte aan proteïne om te voorzien in alle extra 'opbouw' die ze nodig hebben voor hun groei en ontwikkeling.

Omdat het lichaam eiwitten niet op dezelfde manier kan opslaan als met vet en andere voedingsstoffen, moet er voldoende eiwit in het dagelijkse rantsoen van het huisdier worden verstrekt. Een hoog eiwitpercentage betekent echter niet altijd dat katten en honden voer van betere kwaliteit krijgen. Dit kan afhangen van de verteerbaarheid van de eiwitten in het recept.

Kwaliteit van proteïne

Het eiwit dat in het recept wordt verstrekt, moet niet alleen voldoende volume hebben, maar om het huisdier toegang te geven tot alle voedingsstoffen, moet het eiwit ook "beschikbaar" zijn voor het huisdier. Dit wordt vaak "biologische beschikbaarheid" genoemd en wordt bepaald door de manier waarop het eiwit wordt gekookt.

Dit alles kan erg verwarrend en ook misleidend zijn. Om biobeschikbaarheid te begrijpen, moet u rekening houden met "verteerbaarheid". Hoeveel van het voer kan het huisdier uiteindelijk verteren en voedingsstoffen opnemen, en hoeveel het huisdier zal uitscheiden? Eiwitten zijn erg belangrijk voor katten die carnivoren zijn. Millennials adopteren eerder een ouderpersonage voor huisdieren dan Boomers of Generation X.

Een gehumaniseerde trend

Met een stijgende trend naar 'high protein' producten in de humane voedingsindustrie, stijgt de interesse van de consument in eiwitgehalte, kwaliteit en herkomst. Het is onvermijdelijk dat, terwijl de humanisering van de huisdiervoedingsindustrie voortduurt, we waarschijnlijk getuige zullen zijn van het steeds groeiende verlangen naar soortgelijke gehumaniseerde claims.

Een hoog eiwitgehalte is zeker zo'n trend. Om echter te suggereren dat een hoog eiwitgehalte het antwoord is, is het belang van de kwaliteit van het eiwit verkeerd te begrijpen.

Transparantie is nodig

De helft van de katten- en hondenbezitters vindt de ingrediëntenlijst op huisdiervoer moeilijk te begrijpen. Transparant zijn over de ingrediënten en de consument vertellen hoeveel vlees en vis er precies in producten zit, is het minste wat een merk kan doen om vertrouwen op te bouwen bij zijn publiek.

Koken van vlees om biologische beschikbaarheid te garanderen

Bij bv. de producten van FRISK hondenbrokken, FRISK Kattenbrokken en Good Health hondenbrokken wordt vers bereid vlees voorzichtig gekookt op 82 graden Celsius. Dit zachte kookproces beschermt de voedingsstoffen, waardoor het huisdier een optimale biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen heeft.